داروخانه دکتر آرمان پاکدامن عدل | فاز 8 پردیس ، خیابان کوهستان ، مجتمع تجاری ونوس

مکمل های دوره بارداری

مکمل های دوره بارداری

مکمل‌های قبل از بارداری

زمان طلایی برای تقویت کودک همان دوران بارداری است و مراقبت از کودک باید از دوران پیش از بارداری با تقویت بنیه بدنی مادر انجام شود. یک رژیم غذایی متعادل و مناسب کمک شایانی به مادر می‌کند تا نوزاد سالمی به دنیا بیاورد. اما این رژیم مختص دوران بارداری نیست بلکه پیش از بارداری نیز باید با مصرف مکمل‌های درست و به صورت مرتب هم مادر تقویت شود هم نوزاد. در این مطلب به بررسی جزئی تمامی مکمل‌های قبل از بارداری می‌پردازیم تا نوزاد سالمی به دنیا بیاورید و پس از بارداری دچار بیماری یا ضعف بدنی نشوید.

چه ویتامین و مکمل‌هایی قبل از بارداری مصرف کنیم؟

بهتر است سه ماه پیش از اقدام به بارداری، برای مصرف مکمل‌های متناسب با وضعیتتان اقدام کنید. همچنین توصیه می‌کنیم که پیش از بارداری تحت نظر متخصص تغذیه، متخصص زنان و ماما باشید و با انجام آزمایش‌های لازم مکمل‌های مورد نیاز بدنتان را مصرف کنید. در ادامه به ویتامین‌ و مکمل‌هایی که لازم است پیش از بارداری مصرف کنید می‌پردازیم.

آهن

آهن برای ساخت گلبول قرمز به اندازه کافی در بدن شما لازم است. به همین ترتیب سلول‌های خونی اکسیژن بیشتری به جنین می‌رسانند.

اسید فولیک

اسید فولیک جزو ویتامین‌های گروه B به شمار می‌رود و به تولید هرچه بیشتر گلبول‌های قرمز کمک می‌کند. اگر مقدار اسید فولیک در سه ماه اول کم باشد، خطراتی از جمله کم خونی مادر، زایمان زودرس، رشد ناکافی جنین، مسمومیت در بارداری، وزن کم نوزاد زمان تولد و بهتر کردن وضعیت عصبی و مغزی جنین، مادر و جنین را تهدید می‌کند.

غلات کامل و سبزیجاتی که دارای برگ‌‌های تیره هستند، منابع سرشار اسید فولیک هستند. مقدار مجاز این مکمل در زمان بارداری 600 میکروگرم و پیش از بارداری 400 میکروگرم می‌باشد.

مکمل های دوره بارداری

روی

تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش قد و وزن جنین، تقویت قدرت حافظه و یادگیری جنین و پیشگیری از زایمان زودرس از جمله مزایای مصرف روی در دوران پیش از بارداری هستند.

بتاکاروتن

یکی از مواد مغذی ضروری که به تنظیم مقدار هورمون‌های مادر در دوران بارداری کمک می‌کند، بتاکاروتن است. اگر هورمون‌های شما میزان درستی داشته باشند، جنین در مراحل اولیه سقط نخواهد شد. هویج، طالبی، کدو، سیب‌‌زمینی شیرین، اسفناج، کلم‌بروکلی و کلم‌پیچ از جمله منابع طبیعی هستند که سرشار از بتاکاروتن می‌باشند.

ویتامین C

تقویت سیستم ایمنی مادر، افزایش سطح جذب آهن و تولید پروژسترون از جمله مزایای استفاده از ویتامین C  به اندازه کافی در دوران بارداری می‌باشد. طبق طحقیقاتی که اخیرا انجام شده، در خانم‌هایی که میزان پروژسترون کمی دارند، افزایش میزان این ویتامین در بدنشان موجب تجربه بارداری موفق خواهد شد. همچنین در مردان مصرف ویتامینC  موجب سلامت بیشتر و تحرک اسپرم‌ها می‌شود. انبه، گوجه‌فرنگی، توت‌فرنگی، گیلاس، نخودفرنگی و سیب‌زمینی منابع طبیعی ویتامین C به شمار می‌روند.

بروملین

بروملین دسته‌ای از آنزیم‌ها هستند که علاوه بر خاصیت ضد التهابی، به لانه گزینی تخمک در رحم کمک فراوانی می‌کند. آناناس منبع سرشار از بروملین است که پزشکان توصیه می‌کنند زنان در دوران بارداری آناناس مصرف کنند.

کولین

از ویتامین‌های مغذی محلول در آب، می‌توان کولین را نام برد که از جمله مواد مغذی لازم برای سلامت مغز مادر و کودک است. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که کولین موجب می‌شود نوزادان کمتر دچار نقص‌های مادرزادی می‌شوند. زرده تخم مرغ و گل کلم حاوی کولین هستند.

مکمل های دوره بارداری

کوآنزیم کیو 10

آخرین تحقیقاتی که درمورد این ماده مغذی انجام شده، نشان می‌دهد که کوآنزیم کیو 10 موجب سلامت قلب می‌شود. همچنین کیفیت تخمک و اسپرم را به طرز شگفت‌انگیزی افزایش می‌دهد. این افزایش به قدری زیاد است که حتی می‌تواند مشکلات مربوط به ناباروری در اثر سن زیاد را برطرف کند. ماهی، گوشت عضوهایی مثل قلب و کلیۀ گاو و گوسفند و جوانۀ گندم سرشار از کوآنزیم کیو 10 هستند.

ویتامین D

ویتامین D یکی از ویتامین‌های محلول در چربی بوده که برای تولید کردن هورمون‌های باروری از واجبات است. تحقیقات ثابت کرده که خانم‌هایی که از مشکلات باروری رنج می‌برند، دارای سطح پایینی از ویتامین D دارند. لبنیات غنی‌شده، ماهی‌های چرب مانند سالمون و روغن کبد ماهی از منابع غنی ویتامین D هستند.

امگا 3

یکی از اسیدهای چربی که به تنظیم میزان هورمون‌ها، آزادسازی تخمک و افزایش جریان خون کمک می‌کند، امگا 3 می‌باشد. از آنجایی که امگا 3 در بدن تولید نمی‌شود، ضروریست که با استفاده از مکمل‌ها این اسید چرب را وارد بدن خود کنید. تحقیقات نشان داده که امگا 3 باعث می‌شود هوش کودک و رشد مغز او افزایش پیدا کند. تخم کتان، گردو، تخم مرغ، روغن دانه کتان و بیشتر ماهی‌ها حاوی امگا 3 هستند.

سلنیوم

افزایش کیفیت اسپرم و تحرک آن‌ها در مردان و کنترل متابولیسم استروژن از جمله کارهایی است که سلنیوم در بدن انجام می‌دهد. همچنین سلنیوم سم زدایی قوی انجام می‌دهد که موجب می‌شود تخمک‌ها بتوانند با رادیکال‌های آزاد مبارزه کنند. حضور رادیکال‌های آزاد موجب می‌شود کیفیت تخمک‌ها کاهش پیدا کند. آجیل، غلات، سبوس گندم، کنجد، ماهی و تخم آفتاب گردان از جمله منابعی هستند حاوی مقادیر زیادی سلنیوم هستند.

ویتامین B

تمامی اعضای خانواده ویتامین B، کمک می‌کنند که تخمک‌ها در زمان تخمک گذاری آزاد شوند. پروژسترون نیز که برای حفظ بارداری پس از لقاح ضروری است، به کمک ویتامین B و اعضای خانواده‌اش افزایش پیدا می‌کند. سبزیجات، تخم مرغ، گوشت، غلات کامل و نخود از جمله منابعی هستند که در ساختار خود دارای مقدار زیادی ویتامین B می‌باشند.

مکمل های دوره بارداری

ویتامین E

حضور این ویتامین به اندازه کافی در بدن مردان موجب افزایش سلامت اسپرم‌ها می‌شود؛ زیرا ویتامین E دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. ویتامین E در سبزیجات، غلات کامل، بادام زمینی، آووکادو، بادام و روغن جوانه گندم به میزان زیادی وجود دارد.

عوارض مصرف ویتامین در دوران بارداری

ویتامین‌ها در دوران بارداری از جمله مواردی هستند که هم برای مادر و هم برای جنین بسیار ضروری هستند. استفراغ‌های طولانی مدت و مداوم، تولد زودتر از موعد تنها گوشه‌ای از عوارض کمبود یا نبود ویتامین‌ها در بدن می‌باشد که باید با مصرف ویتامین‌ها از طریق مکمل‌ها، مواد مغذی برای بدن تامین شوند. از طرفی ویتامین‌ها برای رشد صحیح جنین و سلامت او و مادرش بسیار ضروری هستند. توصیه ما به شما این است که 3 ماه قبل از اقدام به بارداری با انجام آزمایشات لازم بدن خود را برای بارداری آماده کنید.

ضرورت مصرف ویتامین پیش از بارداری

پیش‌تر اشاره کردیم که مصرف مکمل در دوران بارداری و پیش از آن بسیار ضروری است. تحقیقات نشان داده درصورتی که به اندازه کافی از مکمل استفاده کنید، در طول بارداری حالت تهوع و استفراغ کمتری را تجربه خواهید کرد. تقویت باروری از دیگر دلایل ضروری است که شما را مجاب می‌کند تا از مکمل‌ها استفاده کنید. در صورت استفاده از مکمل‌های ضروری که حاوی انواع ویتامین و مواد مغذی هستند، از سلامت فرزندتان نیز مطمئن خواهید شد.

مواد مغذی که در زمان بارداری باید به مقدار مصرف آن‌‌ها توجه شود چیست؟

برخی ویتامین‌ها و مواد مغذی نباید بیش از حد مورد نیاز وارد بدن شوند. در صورت استفاده بیش از حد از ویتامین‌های مورد نیاز عوارض جبران ناپذیری را تجربه خواهید کرد. در ادامه به بررسی مواردی می‌پردازیم که باید مقدار آن‌ها به صورت روزانه کنترل شود:

ویتامین A

حد مجاز این ویتامین، 10000 واحد در روز است و مصرف بیش‌تر از این مقدار برایتان دردسرساز خواهد شد. بهتر است به جای استفاده مکمل‌ها با دوز بالا، این ویتامین را از بتاکاروتن‌ها جذب کنید. هویج، زردآلو، فلفل و سبزیجات نارنجی رنگ از منابع غنی بتاکاروتن و ویتامین A هستند.

مکمل های دوره بارداری

ویتامین D

مقدار مجاز این ویتامین در روز، 600 واحد است. بدن شما نیاز دارد تا ویتامین D را با کلسیم ترکیب کند. همین اتفاق موجب می‌شود که خودتان و فرزندتان بنیه بدنی قوی‌تری داشته باشید. همچنین به رشد استخوان‌های جنین کمک زیادی می‌کند.

روی

حد مجاز روی برای بدن به صورت روزانه، 11 میلی‌گرم است. این ماده معدنی باعث می‌شود سیستم ایمنی بدنتان تقویت شود و از تقسیم سلولی صحیح محافظت می‌کند.

مس

0.9 میلی‌گرم در روز نیاز شما به این ماده معدنی را تامین می‌کند. تقویت سلول‌های عصبی، استخوان و سیستم ایمنی از جمله مزایای مصرف مس به اندازه کافی برای بدن است.

ویتامین C

بدن شما تنها روزانه 85 میلی‌گرم از ویتامین C را نیاز دارد. این ویتامین باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شود و به جذب بیشتر و بهتر آهن منجر می‌شود. توجه داشته باشید اگر روزانه بیشتر از 2000 میلی‌گرم در روز از این ویتامین دریافت کنید، ممکن است فرزندتان دچار آسیب شود. بهتر است طبق دستور پزشک و سر موقع مکمل‌هایتان را مصرف کنید.

سایر ویتامین‌ها

در زمان بارداری، پزشک به شما توصیه می‌کند مکمل‌هایتان را با دوز 3-2 برابر نیاز بدنتان در حالت عادی مصرف کنید. توصیه می‌شود مصرف روزانه ویتامین E (12 میلی‌گرم)، تیامین (1.2 میلی‌گرم)، ریبوفلاوین (1.2 میلی‌گرم)، نیاسین (14 میلی‌گرم) و ویتامین بی12 (2.2 میلی‌گرم) را نیز در برنامه خود قرار دهید. برخی مکمل‌ها نیز حاوی منیزیم، فلوراید، بیوتین، فسفر، پنتوتنیک اسید و ویتامین B6 هستند. البته هیچ مشکل خاصی با مصرف این دوز از مواد مغذی و ویتامین‌ها گزارش نشده است.

قیمت قرص مولتی ویتامین ایرانی و خارجی

مولتی ویتامین‌ها در انواع مختلفی از جمله شربت مولتی ویتامین، قرص مولتی ویتامین، شربت و یا کپسول مولتی ویتامین قابل خریداری هستند و هر کدام قیمت متفاوتی دارند. حجم و برند مولتی ویتامین نیز در قیمت آن موثر است و طبیعتا مکمل‌های خارجی قیمت بالاتری نسبت به مکمل‌های ایرانی دارند.

مکمل های دوره بارداری

جدول مکمل‌های مورد نیاز زنان باردار

در ادامه در یک جدول به بررسی مختصر تمامی مکمل‌های مورد نیاز زنان باردار می‌پردازیم:

دوران بارداری مکمل‌های مورد نیاز
مکمل‌های سه ماهه اول بارداری اسید فولیک

اهن

کلسیم

ویتامین دی

DHA دکوزاهگزانوئیک اسید یا نوعی امگا ۳

قرص ید

مکمل‌های سه ماهه دوم پودر مکمل بارداری

قرص یونی فرو در بارداری

قرص ویتالاکت در بارداری

مولتی ویتامین ضد افسردگی (مانند ویتامین ب)

مکمل بارداری پریناتال

قرص اکتی وومن برای بارداری

ویتامین ب مانند ب ۱۲

مکمل‌های سه ماه سوم بارداری

قرص فروفورت گاین در بارداری (توصیه می‌کنیم قبل از مصرف از عوارض قرص فروفورت گاین مطلع شوید.- قرص فروفورت گاین در شیردهی هم ممکن است کاربرد داشته باشد)

مولتی ویتامین مینرال در بارداری

قرص ویتامین سی در بارداری

قرص مکمل بارداری فموبرا

مولتی ویتامین بارداری اکتی ناتال

قرص زینک پلاس

نتیجه گیری

برای داشتن فرزندی سالم، بهتر است حدود 3 ماه پیش از بارداری با داشتن رژیم مناسب تمامی مواد مغذی و ویتامین‌های مورد نیاز بدنتان را تامین کنید. اما توجه داشته باشید مصرف مکمل‌ها نیز باید در کنار این مواد غذایی به همراه باشد تا سلامت فرزندتان تضمین شود. همچنین به یاد داشته باشید که مصرف تمامی این مکمل‌ها باید تحت نظر پزشک باشد.

اشتراک گذاری

1 نظر در “مکمل های دوره بارداری

  1. تشکر از داروخانه دکتر آرمان برای انتشار مقالات سودمند و کاربردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
خانه
فروشگاه
0 علاقه مندی ها
0 مقایسه
0 موارد محصول