مقدمه
یکی از اساسیترین مشکلاتی که بشر در زمینه ساختار اسکلتی مچ پا با آن مواجه است، مشکل کف پای صاف، بیرون زدگی شست پا و گودی کف پا میباشد که در این مقاله به صافی کف پا در کودکان میپردازیم.
ویژگی وضعیت بدنی در کودکان
وضعیت بدنی در کودکان، ویژگیهایی است که پیوند مستقیمی با ویژگیهای رشد و عوامل فیزیولوژیک دارد.
این ویژگیهای وضعیتی در سنین مختلف متفاوت است، که برای شناسایی وضعیتهای بدنی مطلوب یا نامطلوب در کودکان بسیار اهمیت دارد.
بسیاری از این مشخصههای وضعیتی، متناسب با کسب برخی از تواناییهای عملکردی و حرکتی در کودکان توسعه مییابد، برای مثال میتوان به خم بودن مفاصل ران، باز بودن پاها و قرارگیری دستها در وضعیت دور از بدن به هنگام ایستادن در کودکان برای افزایش سطح اتکا و کسب تعادل مطلوب اشاره کرد.
بررسی عوامل موثر بر تکامل وضعیت بدنی و پیشگیری از ایجاد اختلالات وضعیتی پایدار در دوران رشد حائز اهمیت است و باید تا آنجا که ممکن است علیرغم وجود برخی محدودیتها، عوامل محیطی (بازی،فعالیت بدنی،تغذیه و…) را به بهترین شکل ممکن برای رسیدن به وضعیت بدنی مطلوب در کودکان فراهم کرد.
ارزیابی وضعیت بدنی در کودکان
ارزیابی و تشخیص اختلالات وضعیتی کودکان در حال رشد اهمیت زیادی دارد و بررسی علل عدم انطباق وضعیف بدنی کودکان با وضعیت بدنی مطلوب دوران بزرگسالی نیز حائز اهمیت است.
تغییرات طبیعی و غیرطبیعی بدنی در کودکان را باید از دو جنبه ارزیابی و بررسی کرد.
مانند روشهای مختلف ارزیابی وضعیت بدنی در بزرگسالان،در کودکان و در افراد در حال رشد نیز وضعیت باید از نظر کلی و هم از نظر موضعی متناسب با ویژگیهای فرایند رشد بررسی شود.
تغییرات کلی وضعیت بدنی در کودکان در سنین تقریبا مشخصی رخ میدهد که معمولا در پایان دورهی کودکی اولیه (حدود 6 سالگی) و در دورههای جهش رشد (حدود 11 تا 13 سالگی) است.
انحرافات وضعیتی که در بخشهای خاصی از بدن و در سنین خاصی رخ میدهد نیز نباید از نظر دور بماند و در صورت پایدار بودن این انحرافات باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
کف پای صاف در کودکان
وقتی کودک راه رفتن را شروع میکند، کف پای او به طور طبیعی صاف است، در این زمان استخوانها در حال شکلگیری هستند و ساختمان قوس کف پا کامل نیست.
با تکامل استخوانها و قوی شدن عضلات و لیگامانها،قوسهای کف پا نیز به تدریج آشکار میشوند و معمولا در حدود 6 تا 7 سالگی کف پای کودک شکلی طبیعی خواهد داشت.
ناهنجاری کف پای صاف ممکن است به شکل اختلال پایدار در کودک باقی بماند. این ناهنحاری در بزرگسالی مشکلات متعددی را برای فرد ایحاد میکند که از آن جمله میتوان به پرونیشن پا، راه رفتن با پنجه رو به خارج و بروز ناهنجاریهای ثانویهای مانند چرخش داخلی درشت نی و شست کج اشاره کرد.
به همین دلیل ضروری است تا وضعیت کف پای کودکان در دورههای زمانی مشخصی ارزیابی شود و روند تکامل قوسهای کف پایی در آنها بررسی و در صورت نیاز از تمرینات اصلاحی استفاده شود.
روش تشخیص کف پای صاف در کودکان
برای تشخیص کف پای صاف در کودکان میتوانید پای کودک خود را به رنگهای بیضرر و مخصوص کودکان آغشته کرده و پاهای کودک را روی کاغذ یا روی کاشی حمام قرار دهید، اگر تصویر کف پای کودک شما به صورت کامل روی کاغذ دیده شد، کودک شما کف پای صافی دارد.
رنگهای بیضرر را میتوانید از مغازه لوازمالتحریر تهیه کنید.
علائم صاف بودن کف پا در کودکان
- درد در پا، ساق یا زانو
- انحراف پاشنه پا به سمت خارج در حالی که کودک میایستد.
- بد راه رفتن کودک
- مشکل در پوشیدن کفش و ساییدگی نامتقارن کفشها
درمان صافی کف پای کودکان
- استفاده از کفی و کفش طبی یکی از روشهای تسکین علائم کف پا صاف میباشد.
- فیزیوتراپی
- ورزش و حرکات اصلاحی در برخی موارد میتواند به ایجاد قوس در کف پا کمک کند.
- در صورتی که استفاده از کفی طبی و حرکات اصلاحی موثر نباشد، باید از روش جراحی استفاده کرد.
نتیجه گیری
به طور کلی، میتوان گفت کف پای صاف در کودکان اهمیت بسیاری دارد. به دلیل اینکه کودکان در دوران رشد و تکامل قرار دارند، همواره نیاز به حفظ سلامت کف پای خود دارند. کف پای صاف و سالم، عوامل مختلفی از جمله توانایی حرکت و تعادل، جلوگیری از آسیب و صدمات بیشتر، بهبود قدرت عضلات پا و کاهش درد را به همراه دارد. برای حفظ کف پای صاف در کودکان، توصیه میشود تمرکز بر تمرین های استحکام عضلات پا، استفاده از کفش های مناسب و منظم، اجتناب از استفاده از کفش های بلند پا و رعایت توانمندی های جسمی و سنی کودکان باشد. با رعایت این موارد، میتوان به خوبی از سلامت و رشد صحیح کودکان در این زمینه مراقبت کرد.
1 نظر در “کف پای صاف در کودکان”
مطلب بسیار عالی و مفید برای همه خانواده هایی که کودک دارند.
با تشکر از نویسنده این مقاله